Direct naar content

PostgreSQL 16 released!

De PostgreSQL Global Development Group kondigde vandaag de release aan van PostgreSQL 16, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde open source database. PostgreSQL 16 verhoogt de prestaties, met opmerkelijke verbeteringen aan queryparallellisme, het laden van bulkgegevens en logische replicatie. Er zijn veel functies in deze release voor zowel ontwikkelaars als beheerders, waaronder meer SQL/JSON syntaxis, nieuwe monitoring statistieken voor je workloads, en meer flexibiliteit in het definiëren van toegangscontrole regels voor het beheer van beleid.

PostgreSQL 16 verhoogt zijn prestaties

De PostgreSQL Global Development Group kondigde vandaag de release aan van PostgreSQL 16, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde open source database.

PostgreSQL 16 verhoogt de prestaties, met opmerkelijke verbeteringen aan queryparallellisme, het laden van bulkgegevens en logische replicatie. Er zijn veel functies in deze release voor zowel ontwikkelaars als beheerders, waaronder meer SQL/JSON syntaxis, nieuwe monitoring statistieken voor je workloads, en meer flexibiliteit bij het definiëren van toegangscontroleregels voor het beheer van beleid.

“Terwijl relationele databasepatronen evolueren, blijft PostgreSQL prestatieverbeteringen boeken bij het zoeken en beheren van gegevens op schaal,” zegt Dave Page, lid van het PostgreSQL Core Team. “PostgreSQL 16 geeft gebruikers meer methoden om hun workloads op te schalen en uit te schalen, terwijl ze nieuwe manieren krijgen om inzichten te verkrijgen en te optimaliseren hoe ze hun data beheren.”

PostgreSQL, een innovatief gegevensbeheersysteem dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid en robuustheid, profiteert van meer dan 25 jaar open source ontwikkeling door een wereldwijde ontwikkelaarsgemeenschap en is uitgegroeid tot de favoriete open source relationele database voor organisaties van elke omvang.

Prestatieverbeteringen

PostgreSQL 16 verbetert de prestaties van bestaande PostgreSQL functionaliteit door nieuwe queryplanner optimalisaties. In deze nieuwste release kan de queryplanner FULL en RIGHT joins parallelliseren, beter geoptimaliseerde plannen genereren voor queries die aggregate functies gebruiken met een DISTINCT of ORDER BY clausule, incrementele sorteringen gebruiken voor SELECT DISTINCT queries en window functies optimaliseren zodat ze efficiënter worden uitgevoerd. Het verbetert ook RIGHT en OUTER “anti-joins”, waarmee gebruikers rijen kunnen identificeren die niet aanwezig zijn in een samengevoegde tabel.

Deze release bevat verbeteringen voor het laden in bulk met behulp van COPY in zowel enkelvoudige als gelijktijdige operaties, waarbij tests in sommige gevallen een prestatieverbetering tot 300% laten zien. PostgreSQL 16 voegt ondersteuning toe voor load balancing in clients die libpq gebruiken, en verbeteringen aan de vacuum strategie die de noodzaak van full-table freezes verminderen. Daarnaast introduceert PostgreSQL 16 CPU versnelling met SIMD in zowel x86 als ARM architecturen, wat resulteert in prestatieverbeteringen bij het verwerken van ASCII en JSON strings, en het uitvoeren van array en subtransactie zoekopdrachten.

Meer informatie over de aanpassingen en verbeteringen kun je lezen in de release aankondiging van de PostgreSQL Global Development Group.

Community en populariteit PostgreSQL

Postgres is een enorme grote speler aan het worden in databaseland. Een recent onderzoek door Stack Overflow onder 90.000 Developers heeft aangetoont dat PostgreSQL al vaker wordt ingezet dan SQL Server. Het is slechts een kwestie van tijd dat zelfs MySQL als relationele open source database voorbij gestoken zal worden als de groeiende trend zich zo zal voortzetten.

Er is geen database platform dat zich zo snel ontwikkeld en aanpast aan technische innovaties dan PostgreSQL. Niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de omvang van de meewerkende en evoluerende community. Dit is een omvangrijk project en geeft een sterke versnelling aan de groei en de evolutie van PostgreSQL.

Release notes PostgreSQL 16

Via onderstaande link kom je op de community pagina van Postgres met de release notes voor PostgreSQL 16.

https://www.postgresql.org/docs/16/release-16.html

Versie 16 bevat een aantal wijzigingen die de compatibiliteit met eerdere versies kunnen beïnvloeden. Lees de release notes goed door om de impact voor jouw migratie te bepalen.

Mocht je hier liever hulp bij willen, aarzel dan niet om ons te contacten, we helpen je graag!

Get your PostgreSQL 16 here!

Via onderstaande link kom je op de download pagina van PostgreSQL. Je kan kiezen voor de juist passende package voor jouw besturingsysteem.

https://www.postgresql.org/download/

Wil je PostgreSQL 16 support, advies of  andere vorm van ondersteuning zoals databasebeheer of database onderhoud, neem vrijblijvend contact met ons op zodat we de mogelijkheden samen kunnen verkennen.