NLEN
Direct technisch advies?

Visie

Databasetechnologie

De ontwikkelingen rondom data en databasetechnologie gaan snel. Data is Big en dat leidt tot een continue vraag aan up-to-date kennis en ervaring met data en databases.

Bovendien ontwikkelt de technologie zich met de snelheid van het licht. De traditionele relationele databases zijn bijvoorbeeld uitstekend voor de bestaande transactioneel-gerichte omgevingen en beslissings-ondersteunde aps. Maar de gang naar de cloud, hybride infrastructuren, automated deployment, nieuwe business requirements, dynamische workloads en drive voor cost efficiency zorgen ervoor dat bedrijven in toenemende mate hun huidige database omgeving moeten onderhouden en verbeteren. Een gedegen afweging in de ontwikkelfase kunnen veel problemen in termen van availability, scalability en down time voorkomen.

Migratie naar open source

Tegelijkertijd zijn veel bedrijven bezig om hun database strategie te heroverwegen en nieuwe database technologieën te adopteren. Zo verwacht Gartner dat rond 2021 circa 70% van de nieuwe in-house ontwikkelde applicaties worden ontwikkeld in open source DBMS, zoals PostgreSQL, MySQL en MariaDB. Gartner gaat nog verder en voorspelt dat tegen 2022 op open source gebaseerde DBMS-producten goed zijn voor meer dan 25% van de DBMS-omzet, wat de aantrekkelijkheid ervan voor de mainstream-kopers zal verhogen. 

Aan deze wereldwijde trend zal ook de Nederlandse markt zich niet kunnen en willen onttrekken. Grote partijen zijn inmiddels al actief de mogelijkheden aan het onderzoeken om van bestaande technologie over te stappen naar open source. Vele zullen volgen.

Open source database expertise

Bij het selecteren van een database dienstverlener is het belangrijk een partner te kiezen die niet enkel de technologie van het betreffende open source platform beheerst als DBA maar ook een partij die meedraait in de community van het open source product. Om onze open source database expertise op platformen zoals PostgreSQL, MariaDB, MySQL, MongoDB te borgen zijn wij aktief in deze communities en (lokale) usergroups, zijn we partner van MariaDB en MongoDB, dragen wij bij aan de community van PostgreSQL door reviews, organiseren van meetups, talks, breakoutsessies en sponsoring van internationale events zoals PGConfEU. De community van Postgres heeft ons opgenomen in de lijst van geselecteerde Professional Services waar we als 1 van de 3 Nederlandse PostgreSQL database support leveranciers genoemd worden.

Cloud migratie

Hoewel nog altijd enige terughoudendheid heerst over data in de cloud zien we toch dat de grotere online platformen en SaaS dienstverleners hun databases onderbrengen in een vorm van cloudoplossing. Gartner voorspelt dat in 2021 de omzet van cloud database management systemen (DBMS) goed zullen zijn voor 50% van de totale DBMS-marktomzet. Verder zegt Gartner dat in 2023 75% van alle databases op een cloudplatform zullen staan - een ontwikkeling die het DBMS-leverancierslandschap drastisch zal veranderen.

Ook kleinere bedrijven staan voor deze bijna onontkoombare stap. Vooral wanneer schaalbaarheid en beschikbaarheid een steeds grotere rol gaan spelen.

Automatiseren

Veel handmatige database beheer en onderhoud werkzaamheden worden al geautomatiseerd. We zien een trend in automated deployment waar complete maatwerk database infrastructuren in een oogwenk worden uitgerold on-premise of in een cloudoplossing. Zelfs best practices en HealthChecks kunnen geautomatiseerd verwerkt worden tijdens de deployment van de (open source) databases.

Rol van de DBA

Deze 3 belangrijkste ontwikkelingen in de markt van database management hebben ontegenzeggelijk een enorme impact op database beheer en de rol van de DBA. Wij zien de traditionele (fulltime) DBA steeds meer verdwijnen en de vraag naar Database Reliability Engineers toenemen. Reguliere (handmatige) beheertaken maken plaats voor infrastructuur advies, scripting, best practices toepassen bij deployment, meedenken in Continious Delivery en Integration. Een coördinerende spin in het web. Die met kennis van meerdere platformen de beste oplossing voor de specifieke omgeving kan adviseren, ontwerpen, uitrollen en beheren. Op basis van behoefte en niet meer een fulltime basisplaats in ICT afdelingen.

Dit is de markt waarop OptimaData haar klanten actief wil ondersteunen. Met kennis, expertise en de juiste mensen op de juiste plek op het juiste moment!

Expertise en Open Source

De database technologie verandert snel. De belangrijkste trends zijn:

  • Open source
  • Cloud
  • Automatisering 

Dat vergt een gedegen visie op databases en database management.

Weten wat OptimaData daarin kan betekenen?

Neem contact met ons op

Benieuwd naar hoe wij onze visie handen en voeten geven?

Ik ben benieuwd of de visie van OptimaData aansluit bij mijn database issues

Vul hier het telefoonnummer in en wij zullen zo snel mogelijk terugbellen. Of neem zelf contact op.

Neem zelf contact op