Direct naar content

ICTers zijn niet aan te slepen maar is dat wel echt het probleem

Hoeveel vacatures voor ICT’ers heb jij op je website staan? En hoe lang staan die daar eigenlijk al? De vacaturemarkt voor goed IT-personeel is volgens het UWV ‘zeer krap’, maar dat is eigenlijk een eufemisme voor ‘hopeloos’. Inmiddels beginnen werkgevers er serieus schade van te ondervinden. Geen personeel betekent geen verdere groei van het bedrijf. Zou het echter kunnen dat het probleem dieper zit dan het tekort alleen? En dat er als het ware verspilling optreed bij het aannemen van ICT- personeel? Bij OptimaData denken wij dat daar een mooie win-win zit en daarom doen wij recruitment voor onze klanten op een andere manier: On demand.

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Traditionele recruitment

Bij het zoeken van ICT-personeel (wij zijn gespecialiseerd in DBA’s), lopen de traditionele recruitmentbureaus vaak tegen een aantal problemen aan. Ten eerste bestaat hun model uit het inhuren van personeel op een maandelijkse basis waarbij het verdienmodel is gekoppeld aan uren. Ten tweede is hun kennis, zeker over gespecialiseerde ICT, op zijn best high level. Beide zijn uiteraard logisch verklaarbaar, maar leiden wel tot onbewuste ‘verspilling’.

Hoe ontstaat ICT-verspilling?

Dat werkt als volgt. Een bedrijf heeft ondersteuning nodig om bijvoorbeeld de database naar een nieuwe versie te updaten. Vervolgens zetten ze daarvoor een vacature uit bij een recruiter. Die koppelt daar, in overleg met de klant, een aantal uren aan en zet de functie uit. Het probleem is dat in veel gevallen de recruiter niet heel precies weet wat het werk inhoudt, welk probleem er moet worden verholpen, en hoe lang dat dus gaat duren.

De kracht van expertise

De kans is groot dat het bedrijf hier geen extra fulltime FTE voor nodig heeft, maar ook toe kan met tijdelijke ondersteuning totdat de database up-to-date is. Om dat te beoordelen heb je wel kennis nodig en dat is waar OptimaData het verschil maakt. Omdat wij zelf niet alleen recruiter zijn, maar ook eindklant, hebben we alle kennis in huis om vanuit expertise te beoordelen wat er precies nodig is. Hierdoor voorkom je dus verspilling waarbij je kostbaar personeel onnodig inhuurt.

Meer kans op de beste DBA

Bovendien zetten wij die expertise ook in om een DBA te vinden die de toegepaste kennis heeft om jouw specifieke soort database te upgraden. Omdat we zelf ook als eindklant en in de database consultancy actief zijn, hebben wij binnen no-time door of een kandidaat geschikt is of niet.

Daar komt bij dat we inmiddels over een groot netwerk beschikken van eigen personeel (DBA’s, consultants, engineers) en zzp’ers waarvan we precies weten wat ze wel of niet kunnen. Hierdoor kunnen we snel schakelen en hoef je geen weken te wachten op personeel. In veel gevallen hebben we binnen een paar dagen al iemand bij je op kantoor rondlopen.

Recruitment ‘on-demand’ en op maat

Door meer in te zetten op expertise en beter te kijken naar flexibele werkvormen kun je als bedrijf de strijd om ICT-personeel in ieder geval gedeeltelijk omzeilen. Door personeel on-demand in te huren ben je in veel gevallen nog goedkoper uit ook. En via OptimaData heb je ook na afloop altijd de beschikking over expertise en mankracht mocht er onverhoopt een incident zijn.

Wil je meer weten? Of heb je interesse in onze on-demand recruitment oplossing? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder met een gepaste oplossing voor jouw probleem.