Direct naar content

Je database gaat niet met vakantie

In ons werk komen we veel bedrijven en organisaties tegen met een mission-critical database-omgeving die wordt gemanaged door één database-administrator of waar de zorg voor de database-omgeving bij één applicatiebeheerder of systeembeheerder ligt. Dat kan in veel gevallen een prima oplossing zijn. En zolang er geen spannende changes zijn en alles normaal functioneert zijn er ook geen zorgen. En toch…het zal je maar gebeuren dat er iets misgaat terwijl je medewerker op vakantie is. Mag jouw medewerker met alle kennis van je database ook zónder laptop met vakantie?

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Beschikbaarheid van data

Het is misschien minder sexy dan andere onderdelen in de IT-stack, maar je database is simpelweg cruciaal voor het goed functioneren. Veel bedrijven en organisaties kunnen gewoonweg niet functioneren zonder data. Kijk alleen al naar online winkelen, productieomgevingen, betaalomgevingen, klantgegevens, patiëntgegevens.

Zonder database sta je met lege handen. Tel daar de toenemende dreiging van ransomware bij op en voor je het weet ben je het levende bewijs van de ‘Wet van Murphy’: ‘If anything can go wrong, it will go wrong’. Als alle data weg zijn en back-ups niet meer bereikbaar zijn, is er maar één uitweg: helemaal opnieuw beginnen. Als dat nog kan.

Verzekering

In ons werk verbazen wij ons hoe vaak dit wezenlijke onderdeel in de IT-omgeving en datahuishouding wordt onderschat. Zolang de databaseprofessional in de buurt en bereikbaar is, ben je in zekere zin en in grote lijnen gedekt voor ernstige verstoringen. Maar in vakantieperioden kan dat toch een zorg worden.

En erger nog, als je trouwe medewerker niet terugkomt van vakantie door ziekte of een ongeval? Wij maken het elke vakantieperiode opnieuw mee. Je zal dus niet de eerste zijn die moet terugvallen op hulp van buiten of zelfs reversed moet laten engineeren om de omgeving weer in de lucht te hijsen of te laten functioneren.

Continuïteit

De oplossing is eigenlijk heel simpel: vakantieopvang. Een databaseconsultancybedrijf als OptimaData kan ook worden ingezet puur en alleen als vakantieopvang. Dat doen wij inmiddels al jaren voor een groot aantal organisaties. Bedrijven en organisaties vragen ons drie weken de taken van de eigen DBA over te nemen. Hiermee is de continuïteit geborgd, kan de DBA ook een keer zónder laptop met vakantie en voorkom je risico’s mocht er een serieus capaciteitsprobleem voordoen.

Lange termijn

Op de lange termijn geeft dit nog een aantal bijkomende voordelen. Je DBA zal rustiger slapen omdat ook buiten de vakantieperioden een database-expert van OptimaData op de hoogte is van alle ins en outs van je omgeving en altijd kan inspringen waar nodig. Op die manier heeft je DBA ook een sparringpartner om nog eens op terug te vallen.

Er kan ook samen naar documentatie wordt gekeken waardoor bij langdurige ziekte of uitval van de DBA er altijd iemand is die ervoor zorgt dat je data-machine, het kloppend hart van je onderneming, blijft functioneren en je data beschikbaar blijft.

En als het echt spannend wordt, bij een ransomwareaanval bijvoorbeeld, dan hoeft jouw DBA het niet helemaal alleen op te lossen, maar staan de database-experts van OptimaData schouder aan schouder om te helpen.

Zorgeloos met vakantie

Tot rust komen in een andere omgeving, genieten van het gezin of nieuwe plaatsen ontdekken, dat gun je toch iedereen? Ook je meest cruciale medewerkers. Neem gerust eens contactop om te informeren naar de mogelijkheden hoe we dit voor jou kunnen faciliteren. Wij staan voor je klaar via 035 369 0307 of informatie@optimadata.nl