Direct naar content

Stage in vakmanschap

In de vorige blog vertelde Gerard Zuidweg waarom wij als OptimaData het zo belangrijk vinden om stageplekken aan te bieden en zo een bijdrage leveren aan het kennisniveau van een nieuwe generatie vakmensen. Maar dat vinden van een stageplek valt nog niet mee vandaag de dag. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersorganisatie MKB-Nederland roepen scholen en bedrijven dan ook op om creatieve oplossingen in te zetten. Daar dragen wij als erkend leerbedrijf voor MBO-stagiairs graag ons steentje aan bij. In augustus startte Jeroen Versteeg als MBO-stagiair bij OptimaData. Wat zijn zijn ervaringen?

Twee werelden dicht bij elkaar

Ik volg een opleiding in applicatieontwikkeling. Dat is niet direct waar de prioriteit van OptimaData ligt, maar databases en applicaties raken elkaar natuurlijk wel. Ik vond het dan ook heel belangrijk om ook databases goed te leren kennen, zodat ik straks nog betere toepassingen kan bouwen.

Op dit moment ben ik bezig met een website voor kilometerregistratie. Mijn doel is om de website zoveel mogelijk te automatiseren, zodat de gebruiker een minimum aan gegevens moet invullen. Om dat allemaal te laten werken, is een database en wat programmeerwerk nodig. Dus in die zin liggen databasewerkzaamheden en applicatieontwikkeling heel dicht bij elkaar. Het een kan bijna niet zonder het ander.

Proeven van de werkvloer

Jeroen Versteeg - MBO stagiair in vakmanschapIk heb voor OptimaData gekozen om ervaring op te doen, maar vooral ook om de werkvloer te proeven. Dat is namelijk ook een belangrijk doel van een stage. Als je alleen maar de theorie wil leren, kun je net zo goed op school blijven.

Theorie leer je uit een boek, maar door te doen, leer je pas echt hoe het werkt. Je hebt vaak zes wegen om iets op te lossen, vind maar de makkelijkste, de beste of de interessantste manier. Ik heb kortgeleden mijn rijbewijs gehaald, dat werkt ook zo. Als je je theorie-examen hebt gehaald, kun je nog niet autorijden. Dat leer je door de weg op te gaan en het te doen. Ik leer hier echt veel nieuwe dingen.

Vakmanschap ondergewaardeerd

OptimaData - Erkend leerbedrijfBij OptimaData zitten echte vakmensen. Het valt mij op dat ze in hun gesprekken met klanten veel breder over het IT landschap kunnen adviseren dan alleen over databases. Ze hebben het hier vaak over vakmanschap hier en daarmee ben ik het helemaal eens.

Vaak hoor je dat iemand die een managementopleiding doet, hoger aangeschreven dan iemand die een vak leert. Ondertussen is er een groot tekort aan elektriciens, schilders en andere vakmensen. Managers zijn er genoeg, terwijl je er daar maar één van nodig hebt. Het is mooi dat OptimaData erkend leerbedrijf voor MBO-stagiairs is, en zo nieuwe DBA’s kunnen opleiden die nog niet die bagage hebben die oudere DBA’s wel hebben.

Website in elkaar klikken

Zelf hecht ik heel veel waarde aan het écht begrijpen van een programmeertaal. Natuurlijk is WordPress een mooie tool om websites te bouwen. Het is nu eenmaal efficiënter en sneller om een website in elkaar klikken dan echt te programmeren. Maar in dit stadium van min opleiding vind ik dat ik leren programmeren.

Je moet gaan zoeken naar de beste oplossing, niet naar de juiste plug-in. Zoals Gerard schreef in zijn blog, moet je als IT’er willen begrijpen wat er echt precies gebeurt onder de – virtuele – motorkap en niet alleen leunen op leveranciers en tools. Dat moet je toch ook willen als aankomend IT’er. Ik wil dat in ieder geval wel en ik ben dan ook blij dat ik hier bij OptimaData stage mag lopen.

Nieuwsgierig?

Wil je eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.