Direct naar content

Vliegen over de golven: het verhaal van Anna Korevaar

Met zo’n vijftig kilometer per uur vliegen over de golven, voor de twaalfjarige Anna Korevaar is het – bijna – dagelijkse kost. Anna is een getalenteerde IQFoiler, een discipline in windsurfen die snel aan populariteit wint. Bij OptimaData delen we haar passie voor watersport en geven we jong talent graag een duwtje in de rug. IQFoiling sluit bovendien naadloos aan bij de kernwaarden van OptimaData: snelheid, innovatie, performance, het verfijnen van techniek en moeiteloos navigeren door de uitdagingen van wind en golven. Alle reden voor ons om de talentvolle Anna te sponsoren. In deze blog vertelt Anna waarom ze voor IQFoiling heeft gekozen en wat haar toekomstplannen zijn.

IQFoilen in het kort

IQFoilen is een windsurfdiscipline waarbij de surfplank is uitgerust met een foil, een soort vin onder de plank die het mogelijk maakt om zo’n halve meter boven het water te zweven. Daardoor is de waterweerstand minimaal en kun je zelfs bij lage windsnelheden surfen. De sport wordt steeds populairder.

Belangrijke kenmerken zijn onder andere het foilontwerp, kortere en bredere – dus stabielere – planken, aangepaste zeilen, een andere positie op de plank, en hogere snelheden, zelfs bij weinig wind dus. IQ Foiling zal voor het eerst als Olympische sport meedoen op de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs. Het vervangt de RS:X-windsurfklasse, de sport waar Dorian van Rijsselberghe groot in werd.

Geen liefde op het eerste gezicht

Ik begon met IQFoilen op Bonaire, waar we drie jaar hebben gewoond. Mijn vader was vroeger al fanatiek windsurfer. Toen we wisten dat we als gezin naar Bonaire zouden verhuizen, besloten we een eenvoudige windsurfset aan te schaffen. Daarmee ben ik gaan oefenen. Als ik heel eerlijk ben, was niet direct verliefd op de sport. Maar na veel oefenen en veel lessen ging ik het steeds leuker vinden. Toen ik van de broers Taty en Tonky Frans, twee heel bekende figuren in de sport, een foil kreeg ging het balletje echt rollen. Met m’n eigen foil kon ik nog vaker oefenen.

Prijskaartje

Na drie jaar op Bonaire gingen we terug naar Nederland. Ik wilde graag verder met foilen, maar daar hangt nogal een prijskaartje aan en je moet bovendien toegelaten worden. Mijn coach van Bonaire heeft me in contact gebracht met de coach hier en ik ben toegelaten. We hebben een set gekocht en nu ben ik ook hier volop aan het trainen.

Uitdagingen

Er zitten ook best wat uitdagingen aan. Zo is het nu natuurlijk hartstikke koud, ondanks dat we goede pakken hebben. Op woensdag hebben we binnentraining in de sportschool, omdat het in de winter al om half vijf donker is. Eerder trainen lukt niet vanwege schoolverplichtingen.

Daarom trainen we nu alleen op zaterdag op het water. Dat zijn lange dagen. We beginnen meestal rond tien uur ‘s ochtends en eindigen pas rond vijf uur ’s middags. Ook de combinatie van school en topsport is pittig. Ik zit op het VWO, maar doe het tweetalige programma, waarbij de helft van mijn vakken in het Engels is. Dat was vooral de eerste paar maanden wel even zoeken, maar nu heb ik een goed ritme gevonden dat werkt.

Het maken van keuzes kan soms lastig zijn. Ga je trainen of ga je naar de verjaardag van je oma toe. Eind november was mijn moeder jarig en toen moest ik trainen. Dat is weleens even lastig, maar het is het me waard.

Duurzaamheid in IQFoilen

Duurzaamheid is een belangrijk aspect van IQFoilen. We maken gebruik van de wind als voortstuwing, wat natuurlijk heel milieuvriendelijk is. Bovendien zetten de leveranciers van zowel de boards als de zeilen zich in voor duurzaamheid. Zo plant bijvoorbeeld Starboard voor elk verkocht board drie mangrovebomen. Dit compenseert de CO2-uitstoot van elke plank meer dan tien keer.

Sponsoring

Ik ben echt heel blij met de sponsoring door OptimaData. Sowieso omdat het hartstikke leuke mensen zijn. En die financiële steun, dat is voor mij heel belangrijk. Watersport, vooral windsurfen en IQFoilen, is behoorlijk prijzig. Dat heeft niet alleen te maken met de materialen, maar ook met de vele reizen naar het buitenland die erbij komen kijken.

Mijn trainingsstage in 2024 is in Cadiz, het WK is in Frankrijk en het EK op Mallorca. Ik heb dus ook te maken met uitgaven voor transport (van mezelf én het materiaal), accommodatie en wedstrijdregistratie. Het is een prachtig bedrag waarmee OptimaData mij sponsort en daar kan ik echt mooie dingen mee doen.

Als je dat krijgt, dat is natuurlijk super. Het betekent dat ik telkens nieuwe stappen kan maken en als mijn spullen stukgaan, kan ik ze nu veel makkelijker vervangen. Het is gewoon heel fijn om mensen te hebben die er voor je zijn.

Bronzen medaille

Het is best moeilijk voor mij om serieuze concurrentie te vinden, zeker in Nederland. In Nederland ben ik verreweg de jongste. In train nu in de mannencategorie, daar ben ik heel blij mee, maar ook die zijn allemaal 14 of 15. Bij de meiden waarmee ik train is de jongste 15 jaar en de rest is 21 of ouder.

Ik focus nu vooral op de Europese en Wereldkampioenschappen, omdat daar meer zeilers van mijn leeftijd zijn en ik er veel van kan leren. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld de IJspegel Trofee in Ter Aar gewonnen, een echte klassieker. Op de wereldbeker staan namen van wereldtoppers zoals Sara Wennekes, die kans maakt op de Olympische Spelen in Parijs. Dat was echt gaaf! Ook werd ik derde bij het Nederlands Kampioenschap. Een bronzen medaille is natuurlijk geweldig, vooral omdat ik het opnam tegen veel oudere foilers.

Olympische Spelen 2032 of 2036

Voor het komende jaar ligt mijn focus op het Europees Kampioenschap (EK) en het Wereldkampioenschap (WK) IQFoilen. Ik heb als doel om in beide toernooien in de top 10 te eindigen. Vorig jaar behaalde ik de elfde plaats in de leeftijdscategorie onder de 15, maar in de categorie onder de 17 eindigde ik als 43e. Ik wil ook in die categorie bij de top 10 horen, en ik geloof dat dit haalbaar is.

En uiteindelijk is mijn grote droom natuurlijk om mee te doen aan de Olympische Spelen 2032 of 2036. Ik besef dat dit een enorme uitdaging zal zijn, maar het is mijn ultieme doel om daar ooit te staan, het liefst met een gouden plak in handen.

Sponsoring

Het team van OptimaData is natuurlijk beretrots op Anna. “Onze sponsoring brengt het topmateriaal dat ze nodig heeft om haar ambities waar te maken een stuk dichterbij. In ons werk zijn wij gewend klanten te ondersteunen hun doelstellingen te halen, hoe mooi om ook zo’n jong talent een zetje in de rug te geven. Daarnaast is watersport een gedeelde passie van onze directie. IQFoiling sluit bovendien naadloos aan bij de kernwaarden van OptimaData: snelheid, innovatie, performance, het verfijnen van techniek en moeiteloos navigeren door de uitdagingen van wind en golven.” Wil je Anna ook sponsoren? Dat kan!