Direct naar content

Zet je TikTok even op pauze en duik in de spannende wereld van Database Mastery!

Ben jij master op TikTok? Heb je je ooit afgevraagd hoe de app weet dat het juist jouw volgers jouw coole video’s moet laten zien? TikTok bestaat niet alleen maar uit tantoe skere sketches, soepele dansjes en lauwe pokoe’s. Achter de schermen draait alles om databases, de digitale ruggengraat van de technologische wereld. Voordat je volgende TikTok-video uploadt, vraag je eens af hoe het zou zijn om een blik achter de schermen te werpen. De wereld van databases is veel leuker dan je denkt. Het is een paradijs als je houdt van complexe puzzels en vette uitdagingen. In deze blog vertelt Edco Wallet, mede-eigenaar van OptimaData, wat de wereld van databases zo leuk maakt.

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

De Jeugd van Tegenwoordig

De afgelopen jaren is het werk van database-experts, dat kan zijn een Database Administrator (DBA) of een Database Reliability Engineer, steeds meer naar de achtergrond geraakt. De Jeugd van Tegenwoordig – en dan doel ik niet op de rapgroep, maar op de generatie die met een smartphone in de hand geboren is – vindt databases niet sexy genoeg.

Kunstmatige Intelligentie (AI), Machine Learning en Data Science: dát is pas hot. Maar wist je dat je zonder databases niets, maar dan ook echt he-le-maal niets kunt met al die mooie technologieën? Databases zijn de onmisbare helden van AI en Machine Learning. Zonder databases is er geen manier om antwoord te krijgen op al je ingewikkelde vragen. Zo is bijvoorbeeld het populaire ChatGPT zonder databases als TikTok zonder filmpjes: stil en saai en niets waard. Een lege huls.

De uitdagingen van databasebeheer en -ontwikkeling

We hebben databases nodig om iets zinnigs met data te doen. Bij het beheer en de ontwikkeling van databases komen verschillende leuke en uitdagende aspecten om de hoek kijken. Ik noem er een aantal.

1. Datamodellering als de creatieve kern van informatie

Het begint allemaal met datamodellering, het creëren van de structuur voor informatie. Een database-expert is als de architect van een digitaal gebouw, degene die de structuur van informatie ontwerpt en bouwt, zodat alles soepel en efficiënt werkt. Je moet kunnen begrijpen wat een bedrijf nodig heeft, om al die wensen te vertalen naar een goed werkend datamodel.

Dat vraagt om technische skills, maar ook om een goed begrip van waarom en hoe een organisatie bepaalde dingen wil bereiken. Denk aan het ontwikkelen van milieuvriendelijker oplossingen, het personaliseren van producten, het bijdragen aan een betere wereld of het verhogen van de tevredenheid van haar klanten.

2. Tabellen, datatypes en slim gebruik van bronnen

Het bouwen van tabellen en het kiezen van de juiste datatypes is als het spelen van een complexe videogame. Elke keuze die je maakt heeft invloed op hoe snel en krachtig de database werkt. Een database-expert moet niet alleen de spelregels begrijpen, maar ook leren om slim om te gaan met bronnen zoals opslagruimte, CPU-vermogen – de verwerkingskracht van de processor – en geheugen.

Bij databases draait alles om efficiëntie. Hoe sneller je de data kunt doorzoeken, hoe beter. Soms kun je met een paar slimme aanpassingen een database-engine van een groot bedrijf efficiënt en snel laten draaien met minder resources dan jouw game-PC. Zo hou je de kosten én het energieverbruik zo laag mogelijk en daar worden bedrijven heel gelukkig van.

3. Automatisering

Als moderne database-expert sta je niet alleen. Je werkt samen in DevOps-teams en speelt een belangrijke rol bij het inrichten en klaarzetten van databases voor development. Automatisering speelt een grote rol bij efficiënt databasebeheer. Er zijn slimme tools die je steeds terugkerende taken uit handen nemen, waardoor je werk interessant blijft, je tijd bespaart en de kans op fouten afneemt.

Je moet ook alles weten over IT-infrastructuur en Cloud technologie om databases op de juiste manier te implementeren in moderne, complexe omgevingen.

4. Probleemoplossing en prestatieverbetering. Het oplossen van een puzzel

Geen enkele database is vrij van problemen. Het oplossen van problemen en het finetunen van de prestaties zijn dagelijkse taken voor een database-expert. Het vermogen om snel en nauwkeurig problemen vast te stellen en op te lossen, vraagt niet alleen om technische vaardigheden, maar ook een onderzoekende en nieuwsgierige geest. Elke dag brengt een nieuwe puzzel, die jij moet zien op te lossen.

5. Gegevens gestuurde beslissingen

Vandaag de dag is data het nieuwe goud. Maar om echt iets moois van dat goud te maken, heb je datascience, machine-learning en AI nodig: de juiste tools die al die nullen en eentjes omzetten in waardevolle informatie. Het is natuurlijk prachtig om al die data te beheren, maar alleen met een strak functionerende database heb je snel, veilig en betrouwbaar toegang tot deze data. Zo help je een organisatie verder.

6. Maatschappelijke verandering

Jonge mensen voelen een sterke roeping om de wereld te veranderen. Geloof het of niet, maar moderne databases vormen de basis van slimme ontwikkelingen als AI en machine-learning. Zonder databases werkt niets. Of het nu gaat om het slimmer maken van de zorg, het aanpakken van klimaatverandering of het bevorderen van inclusiviteit, met databasetechnologieën kun jij een positieve verandering teweegbrengen.

Conclusie: de spannende wereld van Database Mastery!

De rol van een database-expert gaat veel verder dan technische expertise alleen. Het is een avontuur dat vraagt om creativiteit, probleemoplossend vermogen en oneindige nieuwsgierigheid. Het is een walhalla voor echte puzzelaars die wel houden van een uitdaging en die het leuk vinden organisaties verder te helpen.

Zin in een reis vol ontdekkingen?

Als je een passie hebt voor het bouwen en beheren van databases om daarmee de wereld te verbeteren, dan is zo’n dynamische en uitdagende carrière iets voor jou. Het is niet alleen een mooi vak, het is een ontdekkingsreis door constant veranderende technologieën. Welkom in het tijdperk waar database-experts de digitale puzzels van de toekomst ontrafelen.

Spreekt dit je aan?

Wil je er eens meer over weten? Wil je eens een kijkje nemen hoe wij als OptimaData in deze wereld bewegen en hoe wij organisaties helpen? Jij kan hier onderdeel van zijn. Neem gerust eens contact op en we pakken een lekkere kop koffie bij een goed gesprek. En onthoud: wat niet is, kan nog komen. Je hoeft nog niet alles te kunnen om ergens te beginnen.