Direct naar content

Zorg voor continuïteit. Laat je database voor je werken, ook als je medewerker op vakantie is

We zien regelmatig dat binnen organisaties slechts één enkele databasebeheerder verantwoordelijk is voor het beheer van de oh zo cruciale database-omgeving. En dat is nog een luxe situatie. Vaak rust de zorg voor de database-omgeving op de schouders van een applicatie- of systeembeheerder. Dat kan een goede oplossing zijn. Zolang alles gaat zoals het moet gaan en er geen spannende dingen gebeuren. Maar wat doe je als er iets misgaat terwijl je medewerker op vakantie is? Hopen dat hij – of zij – de laptop bij zich heeft? Of kan het ook anders?

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Bescherm de continuïteit van je database

De beschikbaarheid van data is misschien niet het meest opwindende onderdeel van de IT-stack, maar het is absoluut cruciaal voor een goede werking van bedrijven en organisaties. Online winkelen, fabrieksprocessen, betaalprocessen, klantservice, zelfs hele ziekenhuizen zijn afhankelijk van data. Zonder een goed functionerende database ben je nergens.

Tel daar de toenemende dreiging van ransomware bij op, en voor je het weet ben je het levende bewijs van de Wet van Murphy: ‘Als er iets mis kán gaan, gaat het ook mis’. Als al je data verloren gaan en back-ups zijn niet meer toegankelijk, is er maar één uitweg: opnieuw beginnen…

Geen plek meer voor de laptop

Het verbaast ons hoe vaak dit essentiële onderdeel van de IT-omgeving en databeheer wordt onderschat. Zolang de databaseprofessional in de buurt is en bereikbaar blijft, ben je in zekere mate gedekt tegen ernstige verstoringen. Maar wat doe je als er iets misgaat terwijl je databaseprofessional ergens in een hangmat ligt?

Als je in de ene hand een cocktail hebt en in de ander een goed boek, is er geen plek meer voor een laptop. En wat als je betrouwbare medewerker helemaal niet terugkeert, al dan niet vrijwillig? We zien het steeds weer gebeuren tijdens vakantieperiodes. Je zal de eerste niet zijn die externe hulp moet inschakelen of zelfs reverse-engineering moet toepassen om de omgeving weer operationeel te krijgen.

Zorg voor continuïteit

De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: gun je database een fijne vakantieopvang door een databaseconsultancybedrijf. Bij OptimaData doen we dit al jaren voor een hele rits aan organisaties. Bedrijven vragen ons om gedurende bijvoorbeeld drie weken de taken van hun eigen databasebeheerder over te nemen. Hiermee is de continuïteit gewaarborgd en kan de databasebeheerder ook een keer zonder laptop op vakantie gaan. Bovendien verminder je het risico bij ernstige capaciteitsproblemen.

Voordelen op lange termijn

Op de lange termijn biedt vakantieopvang nog meer voordelen. Je databasebeheerder zal met een gerust hart kunnen slapen, wetende dat er altijd een database-expert van OptimaData op de hoogte is van alle details van de omgeving die, indien nodig, kan bijspringen.

Daarmee heeft je databasebeheerder ook meteen een sparringpartner, waar hij op kan vertrouwen en op kan terugvallen. Samen kunnen ze documentatie doornemen, waardoor er altijd iemand is die ervoor zorgt dat je datamachine, het kloppende hart van je onderneming, blijft functioneren en je gegevens beschikbaar blijven. En als er zich echt spannende situaties voordoen, zoals een ransomware-aanval, hoeft jouw databasebeheerder het niet alleen op te lossen. De database-experts van OptimaData staan altijd klaar om te helpen.

Ook zorgeloos op vakantie?

Het is belangrijk dat ook je meest cruciale medewerkers tot rust kunnen komen in een andere omgeving, kunnen genieten van tijd met hun gezin of nieuwe plaatsen kunnen ontdekken. Gun ze dat zorgeloze vakantiemoment. Neem gerust contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden om dit voor jouw organisatie te faciliteren. Wij staan voor je klaar via 035 369 0307 of informatie@optimadata.nl

Contact