Direct naar content

‘Bij OptimaData heb ik helemaal mijn draai gevonden’

Dimitri Choustov begon zijn carrière simpel met het klussen aan spelcomputers. Deze vroege interesse leidde hem naar een carrière in systeembeheer en later naar een specialisatie als allround support engineer. Maar zijn echte passie vond hij in databases. In 2007 begon hij als SQL Server DBA. Hij specialiseerde zich in het bouwen, implementeren en beheren van grote, complexe systemen met SQL Server als databaseplatform. Sindsdien heeft hij zich verder ontwikkeld tot Microsoft Azure Solutions Architect. In deze blog vertelt hij over zijn passie voor databases en werpen we een kijkje in zijn privéleven.

Dimitri Choustov

DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer
Dimitri Choustov - DBA Consultant en Senior Database Reliability Engineer
Dimitri in actie!

Van spelletjes naar allround engineer

Ik ben een IT’er in hart en nieren. Mijn liefde voor technologie begon met eenvoudige aanpassingen aan een spelcomputer. Dat vond ik zo leuk dat ik besloot in die richting verder te studeren. Ik begon als systeembeheerder, maar dat was voor mij niet genoeg. Ik groeide door tot netwerkspecialist. Nog weer later ontdekte ik de wereld van RDBMS (Relationele Database Management Systemen) en raakte ik gefascineerd door de omvang en de complexiteit daarvan. Ik startte mijn carrière als Oracle DBA, maar ben al snel bij Microsoft blijven hangen. Vanaf 1996 werk ik in de ICT en sinds 2007 ben ik dedicated Microsoft SQL Server DBA. Inmiddels ben ik een echte allrounder, wat betekent dat ik alle vragen kan beantwoorden die met data en databases te maken hebben: stabiliteit, beschikbaarheid, veiligheid, prestaties, maar ook de automatisering van processen. Alle vragen die bij ons binnenkomen over data, inclusief business intelligence, kan ik beantwoorden.

Reizen, muziek en klussen

In mijn vrije tijd fitnes ik graag. Maar ik ga ook graag op reis om de wereld te zien, te proeven, te ruiken. Dat is een fantastische manier om andere culturen te ervaren. Regelmatig gaan we naar het buitenland om te wandelen. Daarnaast houden we van shoppen en uit eten gaan. Een andere passie van mij is muziek bewerken. Vanaf het moment dat ik mijn eigen computer had, begon ik digitaal op te nemen en muziek te bewerken. Later ben ik ook met beeldbewerking begonnen. En last but not least, ik hou van klussen. Of het nu gaat om kleine reparaties of grotere projecten, ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn.

Klussen en verbouwen

Keuken voor…
Keuken na!

Het is maar goed ook, dat ik van klussen houd, want we zijn al jaren aan het verbouwen. Tijdens de coronatijd in 2020 kwamen mijn vrouw en ik tijdens een wandeling een gave woning tegen die te koop stond. Een paar maanden later was het huis van ons. Er moest veel aan gebeuren, dat wisten we. Maar het bleek uiteindelijk zoveel werk te zijn dat uitbesteden financieel geen haalbare kaart was. Dus besloten we zoveel mogelijk zelf te doen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en nog steeds bezig. Het is nu weleens frustrerend dat niet alles op zijn plek ligt, maar het is voor een goed doel: het huis wordt precies zoals wij het willen. Gelukkig maken we mooie stappen want de meeste projecten zijn al afgerond. Zo zijn we het huis helemaal aan het verduurzamen met zonnepanelen, een warmteterugwinningssysteem, vloerverwarming, kunststof kozijnen met triple glas en een nieuwe keuken.

De connectie tussen verbouwen en het werk van OptimaData

Bijkeuken na!
Bijkeuken voor…

Tijdens de verbouwing van mijn huis merkte ik dat er veel overeenkomsten zijn tussen klussen en mijn werk bij OptimaData. Om te beginnen moet je samenwerken met de juiste specialisten. Kleine taken, zoals het verleggen van stopcontacten, kan ik zelf doen, maar voor aanpassingen in de meterkast, het aansluiten van de verwarming of het infrezen van de vloerverwarming, heb je iemand nodig met de juiste tools en expertise. Dit is ook zo bij ons werk als OptimaData. Onze klanten kunnen sommige dingen zelf doen of laten automatiseren. Zo worden bepaalde updates bijvoorbeeld automatisch uitgevoerd. Maar voor specifieke databaseuitdagingen schakelt de klant ons in. Je moet ook goed kunnen plannen. Voor onze nieuwe keukenindeling hebben we eerst de radiatoren verwijderd en een lege ruimte gecreëerd. Daarna hebben we twee alternatieve ontwerpen laten maken. We kozen één ontwerp als onze blueprint en planden vervolgens de werkzaamheden. Daarbij moet je de juiste volgorde aan te houden: eerst vloerverwarming aanleggen, dan de raamkozijnen vervangen, muren stuken, plafond sauzen en dan pas de keuken plaatsen. Zo voorkom je extra kosten en schade. Bij een ICT-infrastructuur geldt hetzelfde: je moet een goed fundament hebben en alles in de juiste volgorde opbouwen. Een database is slechts een schakel in een groter geheel. Acties zoals integriteitscontroles of wijzigingen aan software of aan de database moeten goed gepland worden, omdat ze gevolgen kunnen hebben voor de recoverystrategie. Bij storingen wil je natuurlijk wel efficiënt kunnen herstellen tot het moment van de schade. Zonder goede planning riskeer je langere oplossingstijden.

Uitdagend werk verveelt nooit

Thuis luister ik naar de wensen van mijn vrouw en probeer haar verwachtingen te overtreffen. Want eerlijk is eerlijk – eenvoudige klussen zijn niet voor mij. Thuis niet, maar op werk ook niet. Ik werk inmiddels alweer vijf jaar bij OptimaData. Dit is voor mij heel lang. Vaak gaat een baan voor mij na verloop van tijd vervelen, dan ga ik de uitdaging missen. Bij OptimaData heb ik helemaal mijn draai gevonden. Elke maand opnieuw weten ze me weer te prikkelen met uiteenlopende projecten en uitdagende problemen bij verschillende klanten. En ja, die uitdagingen zijn voor de klant natuurlijk vervelend, maar waar ik zelf nog steeds kippenvel van krijg, is als ik zo’n uitdaging kan tackelen en een probleem kan oplossen voor een organisatie.

Blik op de toekomst

Ik zie mezelf dit werk in de toekomst zeker blijven doen. Mijn hart ligt nog steeds bij ICT en het is een dynamisch vakgebied. Ik vergelijk het weleens met het werk van een arts. Een arts moet lang studeren, omdat het menselijk lichaam en alle ziektes die kunnen optreden vrij gecompliceerd zijn. Maar als ik kijk naar ICT, gaan de ontwikkelingen nog vele malen sneller. Stel je voor dat een arts ineens een mens met drie armen of vier ogen op consult krijgt. Hoe ga je daarmee om? Werken in ICT vereist continu bijscholing en het updaten van kennis. De code die we vandaag schrijven, is morgen alweer aan vervanging toe. Dit constante leren en aanpassen is wat mij blijft uitdagen en motiveren en ik zie dat niet 123 stoppen.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden en uitdagingen bij OptimaData? Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met je ICT-vraagstukken? Neem gerust contact met ons op, we staan klaar om je te helpen!