Direct naar content

Databasebeheer uitbesteden. En dan?

In een eerdere blog beschreven we hoe je een database-supportpartner selecteert. Maar voor je aan de slag kunt, zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen. In deze blog vertellen we je wat die voorbereidingen zijn en waar je op moet letten.

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Informeer je team

Verandering kan voor wat weerstand zorgen. Daarom is het heel belangrijk dat je je team informeert over de keuze die je hebt gemaakt en wat dat voor consequenties voor hen heeft. Welke partij gaat jullie helpen met een stuk ondersteuning en wat zijn de afspraken?

Geef je team tijd om te wennen

Geef je team de nodige tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Waarschijnlijk is er afgesproken dat jullie per supportticket of per uur betalen. Laat dat in die eerste periode even los en geef je team de kans om om support te vragen wanneer ze dat nodig vinden. Dat contact is nodig om elkaar te leren kennen en om aan de samenwerking te wennen. Je wilt immers dat je eigen team de partner als een reddingsboei ziet en niet als ‘ingewikkeld gedoe’ of als bedreiging.

Denk na over de communicatie

Iedere IT-organisatie heeft zijn eigen manier van communiceren, werken, registreren en vastleggen. Ook in de keuze voor digitale communicatiekanalen zijn veel mogelijkheden. Denk aan Slack, Whatapp’s of Microsoft Teams voor snelle communicatie, en aan ticketsystemen zoals Jira of Topdesk voor de meer gestroomlijnde communicatie. Hoe je het ook doet, het is belangrijk om een duidelijke keuze te maken in hoe je met de supportpartner wil gaan communiceren.

Train je team

Natuurlijk heb je erop gelet dat je partner ook trainingen en workshops kan geven. Zij hebben met jouw systemen gewerkt en weten hoe ze in elkaar zitten. Jouw supportpartner heeft in tientallen database-keukens praktijkervaring opgedaan en kent de klappen van de zweep.

Daar kunnen ze hun training op inrichten en zo brengen ze jouw team verder. Voorkom onder- of juist overschatting en zorg dat de training zich richt op de tachtig procent van de skills die het meest nodig zijn. Sluit de training af met workshops die zijn afgestemd op situaties specifiek voor jouw organisatie.

Meer weten?

Wil je nu meer weten over de route naar effectief databasebeheer? Daar schreven wij een whitepaper over. Download hier de whitepaper. Wil je eens met ons van gedachten wisselen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.