Direct naar content

In drie stappen naar een goede database-supportpartner

De wereld van het databasemanagement verandert snel en heeft een enorme weerslag op de manier van werken en denken. De traditionele databaseadministrator die zich fulltime bezighoudt met het beheer zal steeds meer plaatsmaken voor een coördinerende spin in het web. Infrastructuuradvies, scripting, het toepassen van best practices bij de inzet van middelen, het meedenken over de meest efficiënte manier van werken in plaats van reguliere, handmatige, beheertaken. Natuurlijk kun je zo’n database-expert als vaste kracht in huis halen, maar misschien kun je je tijd beter besteden aan dingen die je business ten goede komen. Hoe selecteer je een goede database-supportpartner?

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar

Stap 1 Check kennis en ervaring – en partnerships

Voor je een partner kiest, is het belangrijk te checken of het bedrijf ervaring heeft met het beheer van verschillende DBMS-platformen. Bij voorkeur is het bedrijf zelfs gecertificeerde partner van leveranciers als Microsoft, MariaDB, Codership (Galera Cluster) en EnterpriseDB. Werk je met opensource databases, dan is het van belang dat je kiest voor een partner die niet alleen de technologie van het opensource platform beheerst, maar die ook actief is in de community van het opensource product of project. Daar pluk jij uiteindelijk de vruchten van.

Stap 2 Bepaal je gewenste supportpakket

Wat zijn jouw wensen en behoeften als het gaat om support, veiligheid en training? Wil je support tijdens kantoortijden, wil je flexibele supportwindows of wil je 24/7 support? En wil je dat on-site, remote of in een hybride vorm? Wat zijn je wensen als het gaat om de gemiddelde reactietijd? Wat zijn je behoeften op het vlak van back-ups, health-checks, veiligheid en trainingen? Bepaal dat voor jezelf en check vervolgens of een potentiële partner dit kan aanbieden.

Stap 3 Start QuickScan doen

Op een gegeven moment heb je een shortlist van partners. Hoe kom je erachter dat de kennis en ervaring van je partner past bij jouw wensen? Vraag je potentiële supportpartner een zogenaamde QuickScan, of database assessment, van je databaseomgeving te doen. Daarmee krijg je niet alleen inzicht in het niveau van de kennis en ervaring van de partner, maar weet je ook zelf – beter – waar je aan moet werken. Aan zo’n QuickScan hangt weliswaar een prijskaartje, maar het geeft je een goed beeld van je mogelijke partner.

Ben je ontevreden? Dan kan je zelf met de aanbevelingen aan de slag gaan of besluiten het met een andere partij op te pakken. Ben je wel tevreden over de partner? Dan heeft deze op basis van de QuickScan een goed beeld van jouw organisatie gekregen. Dit maakt het veel gemakkelijker met een realistische offerte te komen. Iets met win-win.

Meer weten?

In onze volgende blog zoomen we in op de stappen die nodig zijn als je beslist je databasebeheer uit te besteden. Wil je nu al meer weten over de route naar effectief databasebeheer? Daar schreven wij een whitepaper over. Download hier de whitepaper.