Direct naar content

Optimaliseren van databasegebruik

In deze tweede blog van een serie van drie bespreekt Gerard Zuidweg, mede-eigenaar van OptimaData, het optimaliseren van databasegebruik om cloudkosten effectief te verminderen en te beheersen. Als bedrijven hun IT-omgeving naar de cloud migreren, kunnen clouduitgaven een steeds grotere kostenpost worden. Gerard deelt zes praktische tips waarmee je als organisatie je cloudkosten kunt optimaliseren vanuit database perspectief en zelfs mogelijk tegelijkertijd de prestaties van je applicaties en diensten kunt verbeteren.

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner

1. Verklein je database

Een van de belangrijkste kostenfactoren bij databasebeheer is de grootte van je database. Hoe groter de database, hoe meer storage deze verbruikt, wat resulteert in hogere opslagkosten. Om de grootte van je database te verkleinen, kun je technieken zoals compressie, archivering en partitionering inzetten.

Door data te comprimeren, verminder je de hoeveelheid opslagruimte die nodig is voor databaseopslag. Met archivering kun je data die je zelden gebruikt, verplaatsen naar goedkopere opslagopties, zoals Amazon Glacier of Google Cloud Storage Nearline. Met partitionering kun je je database opsplitsen in kleinere, beter beheersbare delen, waardoor je beter kunt sturen naar minder dure storage.

2. Optimaliseer je databasegebruik

Schalen en loadbalancing zijn essentiële methoden voor het optimaliseren van databasegebruik en het verlagen van cloudkosten. Door te schalen kun je het aantal database-instances aanpassen op basis van de workload, zodat je alleen betaalt voor de resources die je echt nodig hebt. Load balancing verdeelt de workload over meerdere instances, waardoor je het risico op downtime verkleint en zorgt dat je database efficiënt werkt.

3. Verminder het aantal databaserequests

Caching en query-optimalisatie zijn technieken die kunnen helpen het aantal requests aan de database te verminderen, waardoor er minder behoefte is aan resources en mogelijk de kosten lager worden. Caching slaat veelgebruikte data op in het geheugen, waardoor het aantal requests aan de database afneemt. Query-optimalisatie verbetert de prestaties van query’s. Met slimmere query’s kan de hoeveelheid data die de database retourneert worden verminderd en is er ook minder behoefte aan duurdere resources.

4. Kies voor cloud-native databaseservices

Cloud-native databaseservices zijn ontworpen om kostenefficiënter te zijn en sommigen schalen zelfs automatisch naar behoefte, waardoor er minder handmatige tussenkomst nodig is. Voorbeelden van cloud-native databaseservices zijn Amazon RDS en Google Cloud SQL. Deze services bieden automatisch schalen, automatische back-ups en automatische patching.

5. Stel een beleid voor dataretentie op

Tot slot kan een helder beleid voor dataretentie de totale omvang van je database verkleinen en zo de storagekosten verlagen. Door onnodige data te verwijderen, kun je de grootte van uw database verkleinen en het aantal resources verminderen dat nodig is om deze op te slaan.

6. Gebruik tools voor kostenoptimalisatie

Veel cloudproviders bieden tools voor kostenoptimalisatie waarmee je kansen kunt identificeren om het databasegebruik te optimaliseren en de kosten te verlagen. Amazon biedt bijvoorbeeld de Amazon RDS Performance Insights-tool, die real-time prestatiestatistieken biedt, en Google biedt de Cloud SQL Insights-tool, die gedetailleerde databaseprestatiestatistieken biedt.

In het kort

All-in all, het verminderen en beheren van cloudspend met behulp van databasetechnologie vereist een combinatie van technieken, waaronder optimalisatie van de databasegrootte, scaling en loadbalancing, caching en query-optimalisatie, cloud-native databaseservices, automatiseringstools, beleid voor dataretentie en tools voor kostenoptimalisatie. Met – een combinatie van – deze technieken kun je je databasegebruik optimaliseren, cloudspend verlagen en tegelijkertijd de prestaties en betrouwbaarheid van je applicaties en services verbeteren.

Meer weten?

In de laatste blog van de serie zoom ik verder in op de mogelijkheden om de cloudspend onder controle te houden. Nu al nieuwsgierig hoe wij je kunnen helpen de cloudkosten te managen en hoe dat precies in z’n werk gaat? Neem gerust vrijblijvend contact op! We denken graag met je mee.