Direct naar content

Zonder database geen Jaap van Dissel en Elon Musk

Wat Gerard Zuidweg, Managing Partner bij OptimaData, altijd heeft verbaasd, is dat het vak van databasebeheerder vaak wat ondergewaardeerd wordt. En dat terwijl een goed georganiseerde database cruciaal is voor elke IT-oplossing. Misschien is het niet het meest sexy beroep van de wereld, maar het is wel een beroep dat gekoesterd moet worden. In deze blog legt Gerard uit waarom.

Gerard Zuidweg

Managing Partner
Gerard Zuidweg - Managing Partner

Groten der aarde

Ruim vijf jaar geleden maakte ik als voormalig bankier de overstap naar de wereld van databasebeheer. Wat me direct opviel, was hoe ondergewaardeerd het vak is. En dat terwijl ook veel van de groten der aarde nergens zijn zonder een goed geordende digitale ladekast. Neem Elon Musk. Zonder een strak ingerichte database gaan zijn ruimteplannen in rook op, kan hij Tesla wel opdoeken en is er van de 403 miljoen actieve accounts van PayPal in no time niets meer over.

Ook iemand als Jaap van Dissel, die ons door de pandemie moet loodsen, is afhankelijk van een goed georganiseerde database. En een platform als booking.com kan alleen maar wereldwijd actief zijn dankzij… je raadt het al: een kei van een database.

Alles valt stil

Als een database uitvalt – door een cyberaanval of ander ernstig euvel –, valt alles stil. Verkopen stoppen, innovaties vertragen, hele bedrijven komen tot stilstand als de database onbereikbaar wordt. Het onderhouden van zo’n omgeving vraagt om heel veel kennis en expertise, en ik vind dat dat weleens hardop gezegd mag worden.

Een database lijkt misschien niet meer dan een digitale ladekast en zo is het ook begonnen, als een manier om data makkelijk te kunnen opslaan en beheren. Inmiddels is het veel meer dan dat. De snelheid waarmee je een vliegticket zoekt, wordt in grote mate bepaald door de manier waarop de database is ingericht en presteert. Een keukenleverancier die tien merken voert, kan alleen een efficiënte business runnen als de database op orde is.

In het zonnetje

Kortom: ik vind dat databasebeheerders weleens in het zonnetje gezet mogen worden. Het is misschien niet het meest sexy beroep dat er bestaat, maar het vergt enerzijds diepgaande kennis van de hele IT-stack en anderzijds een focus om al die kleine details binnen een databaseomgeving te overzien en om bijvoorbeeld complexe query’s te kunnen analyseren. Dat is een vaardigheid die je moet koesteren.

En we zijn er nog lang niet, als het gaat om uitdagingen op databasegebied. Het volume van databases blijft stevig groeien, net als de eisen op het gebeid van veiligheid. Het beheer en het onderhoud van infrastructuren wordt steeds complexer, zeker in combinatie met verschillende cloudtechnologieën en verdienmodellen van cloudproviders.

En dan heb ik het nog niet gehad over de schaalbaarheid, de communicatie binnen de databases en de afstanden die tussen verschillende datacenterlocaties moeten worden overbrugd bij de wereldwijd opererende bedrijven.

Toekomstbestendig inrichten

De vragen die Elon Musk stelt, vragen om een enorm uitgebreide query’s, Van Dissel van het RIVM moet 24 uur per dag, zeven dagen per week de meeste actuele cijfers beschikbaar hebben. Je hoort wel eens dat men verwacht dat er steeds meer automatische-database-omgevingen gaan ontstaan, maar dat vind ik persoonlijk maar lastig te geloven.

Ja, ik geloof dat je zo’n zestig procent van de databasewerkzaamheden kunt automatiseren, maar er zal altijd behoefte blijven aan kennis en expertise om een database zo efficiënt, schaalbaar en toekomstbestendig mogelijk in te richten.

Andere bril

Kijk eens door een andere bril naar je databasebeheerder of beter gezegd database-expert, zorg goed voor je data en je database-omgeving, maak gebruik van de moderne ontwikkelingen die er zijn, maar zorg ook dat je de expertise en kennis hebt en houdt om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.

Nieuwsgierig?

Wil je meer eens vrijblijvend verder praten over onze dienstverlening en wat onze experts voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen.

Contact