Direct naar content

Cloud Migratie en Deployment Automation

De klant is een global online company, met hoofdkantoor in Amsterdam en operations in 39 landen. Online aanwezigheid via 5 websites met een totale omzet van € 2,5 mrd per jaar. Voor de beeldvorming en gevoel bij risico downtime, dat is € 750.000 per uur!

Google Cloud Platform

Reguliere diensten

De klant maakte al geruime tijd gebruik van onze dienstverlening voor het beheer van de Microsoft SQL Server database omgeving middels Managed Consultancy met 16 uur per week support in een mix van onsite en remote database beheer. Mogelijke knelpunten en verstoringsrisico’s worden tijdig gesignaleerd. Mede met een 24/7 standby dienst worden verstoringen razendsnel opgelost om downtime te voorkomen of tot een minimum te beperken.

Meer over deze ondersteuning

Problem statement

De klant wil zijn laatste fysieke datacenters uitfaseren en migreren naar het Google Cloud Platform (GCP). Onderdeel daarvan zijn 7 SQL Servers met circa 4 Terrabyte data. De grootste database is 500 Gbyte en dient bij voorkeur binnen 30 minuten van SQL Server oude versie naar SQL Server nieuwe versie gemigreerd te worden.

Na overleg met verschillende stakeholders is besloten om het momentum aan te grijpen om de MS SQL Server omgeving in GCP in te richten op een toekomst bestendige wijze.

Belangrijke requirements hierbij zijn:

  • High Availability en Disaster Recovery;
  • meer scalability & minder complexiteit;
  • behoud van stabiliteit en performance;
  • gelijkblijvende of zelfs lagere kosten;
  • infrastructure as code.

OptimaData is gevraagd om zijn expertise op Microsoft SQL Server in combinatie met Google Cloud Platform aan te wenden in de advisering, ondersteuning en uitvoering van deze migratie.

Uitgevoerd project

Migratie van de volledige Microsoft SQL Server omgeving (van alle 5 online platformen) naar Google Cloud Platform (GCP) en uitfasering van het fysieke datacenter. Inrichten deployment automation.

Resultaat

OptimaData is gevraagd om zijn expertise op Microsoft SQL Server in combinatie met Google Cloud Platform aan te wenden in de advisering, ondersteuning en uitvoering van deze migratie.

De gekozen oplossingsrichting is een omgeving in GCP met 3x SQL Server Enterprise Edition en Always-On Availability Groups, waarmee aan alle gestelde requirements kan worden voldaan.

Configuration management en deployment verloopt automatisch met behulp van Terraform, PowerShell en GOCD. Een cluster is binnen 10 minuten herbouwd, inclusief Best Practices. Monitoring en alerting is ingericht met behulp van Prometheus en Grafana.

De migratie van de belangrijkste applicaties is gerealiseerd zonder ernstige verstoringen. Aansluitend zijn geleidelijk de resterende applicaties gemigreerd.