‘Bij OptimaData heb ik helemaal mijn draai gevonden’

In 2017 werd Gijsjan Baars de allereerste medewerker van OptimaData, een toen nog gloednieuw bedrijf in databasebeheer. Nu, jaren later, werkt hij met evenveel enthousiasme als Database Reliability Engineer (DBRE). In deze blog deelt Gijsjan zijn ervaringen met moderne database-technologieën, het gebruik van AI in zijn dagelijks werk en hoe hij balans vindt tussen werk en privéleven.
Eind 2016 begonnen Gerard en Edco met OptimaData, dé full-service multi-platform data(base)dienstverlener. Begin 2017 benaderden ze mij met de vraag of ik interesse had in een baan. Dat was perfect getimed. Bij mijn vorige werkgever miste ik inmiddels wat uitdaging. Het multiplatform DBA-concept en de consultancy-aanpak van OptimaData boden me precies wat ik zocht: kennis verbreden en nieuwe dingen leren.
De stap naar een startend bedrijf was spannend, maar het heeft goed uitgepakt. Nu, ruim 8 jaar later, bestaat ons team uit meer dan 20 mensen. Al snel na mijn start kon ik voor een klant aan de slag om in een project mee te bouwen aan een modern dataplatform – een soort interne self-service DBaaS. Nog steeds werk ik met veel plezier aan dit project en inmiddels doe ik veel meer dan alleen databasebeheer. Juist die extra verantwoordelijkheden zorgen voor flinke dosis uitdaging en dat maakt mijn werk afwisselend en leerzaam.
Wat het werken bij OptimaData zo leuk maakt? De diversiteit in het team. Jong, oud, verschillende achtergronden, maar vooral: stuk voor stuk mensen met humor. Plus, ik werk samen met collega’s met uiteenlopende databasespecialisaties. We kunnen ontzettend veel van elkaar leren.
In de snelle wereld van databases zijn nieuwe technologieën altijd in opkomst. Momenteel werk ik veel met moderne oplossingen als Database-as-a-Service, Kubernetes, containers en CI/CD-processen. Het hoeft voor mij niet per se het allernieuwste te zijn – de aanpak moet vooral passen bij wat de situatie vraagt. Maar ik moet zeggen, die nieuwere technologieën vind ik wel extra interessant. Ze bieden vaak mogelijkheden om dingen net wat makkelijker of slimmer aan te pakken. Over twee of drie jaar is dit allemaal waarschijnlijk alweer verouderd. Dat is precies wat me aantrekt: het blijven leren is juist wat dit werk aantrekkelijk maakt.
Ook in databasebeheer maakt AI inmiddels zijn intrede. Voor mij fungeert het als een slim sparringsmaatje dat complexe technische concepten razendsnel kan uitleggen. De snelheid is indrukwekkend: je stelt een vraag en binnen seconden krijg je bruikbare code, heldere uitleg, praktische voorbeelden of complete documentatie. Niet altijd even accuraat trouwens – soms lijkt het alsof AI een borrel te veel heeft gehad en krijg je wel heel bijzondere antwoorden.
In mijn dagelijkse werk vertrouw ik vooral op de JetBrains-plugin met GPT-4 integratie. Wanneer die echt de plank misslaat of hallucineert, schakel ik over naar een alternatieve AI-tool. De tijdwinst is enorm, vooral bij het opstellen van documentatie voor nieuwe code.
Wat de toekomst me brengt, daar denk ik niet zoveel over na. Ik heb het hier naar m’n zin, er zijn uitdagingen zat en ik heb plezier met mijn collega’s. Waarom zou ik op zoek gaan naar iets anders?
Ik heb twee kinderen van onder de twee jaar en daar heb ik mijn handen behoorlijk aan vol. Ze nemen veel tijd in beslag, maar ik geniet er volop van. Om even los te komen van het werk doe ik aan simracen – racesimulaties op de computer. Dat is heerlijk om even mijn gedachten te verzetten.
Vorig jaar lanceerde OptimaData ‘Touchbase’, een podcast waarmee we op zoek gaan naar de persoon achter de DBA. We willen het cliché doorbreken dat databases saai zijn en dat de mensen die ermee werken dat ook zijn. In elke aflevering staat een database-expert in de spotlight, en ik mocht de spits afbijten in de allereerste aflevering.
Tijdens de opname stelde Edco me voor een aantal keuzes die me aan het denken zetten. De barbecue of de airfryer? Ik koos voor de barbecue – dat oergevoel van buiten lekker bezig zijn, met een biertje erbij en vlees op het vuur, daar kan geen airfryer tegenop. Maar dan: sterrenrestaurant of eetcafé? Hoewel je zou verwachten dat een barbecue-liefhebber voor het informele eetcafé gaat, koos ik het sterrenrestaurant. Wat me daar zo in aanspreekt, is de perfectie en aandacht die in elk gerecht zit. Je proeft dat iemand heel veel zorg heeft gestoken in wat je krijgt voorgezet.
De makkelijkste keuze was de gitaarworkshop van John Mayer tegenover een stevige training Tang Soo Do. Muziek maken is mijn grote passie, al kom ik daar met jonge kinderen nu even nauwelijks aan toe. Maar de kans om van een virtuoos als John Mayer te leren, zou ik niet laten liggen – zo’n unieke ervaring met een meester in zijn vak komt maar zelden voorbij. Helaas was het allemaal hypothetisch – mijn gitaar blijft voorlopig in de hoek staan en John Mayer heeft nog niet gebeld. Maar mocht hij ooit een workshop in Nederland geven, dan weet hij me te vinden. Tot die tijd blijf ik gewoon genieten van database-uitdagingen en simracen tijdens de spaarzame vrije uurtjes.
Zoek je manieren om je database-omgeving te moderniseren of wil je weten welke technologie het beste past bij jouw situatie? Neem contact op met OptimaData voor een vrijblijvend adviesgesprek.