Direct naar content

Database-expert versus data-engineer. Stammenstrijd of samenwerking?

Met de transitie van databases naar of in de Cloud, hebben we geen DBA of database-expert meer nodig’. Een opmerking die we steeds vaker horen en er zijn zelfs al organisaties die het in de praktijk brengen. Het platform is namelijk ‘fully managed’ door de cloudprovider.

De data-engineer kan zelfstandig clouddatabases deployen, data-Pipelines opzetten en data ontsluiten. No-worries about de database. Toch zien we ook de keerzijde van de medaille: toenemende Cloud kosten door schalende resources, een onsamenhangende infrastructuur en tegenvallende performance. Hierdoor voldoet het dataplatform niet aan de groeiende businessbehoefte om geavanceerde data-analyses uit te voeren. Wat brengt de database-expert dan toch aan tafel in dit soort situaties?

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar
Database-expert versus Data-engineer. Stammenstrijd of samenwerking?

Verschil in focus en expertise

Een database-expert en een data-engineer hebben een verschillende focus. Dat kan verklaren waarom organisaties die puur vertrouwen op een data-engineer niet ver genoeg komen in dataplatformprojecten. Hier volgen enkele redenen die dit verschil kunnen verklaren.

Specialisatie in databases en systemen

  • Database-experts hebben een diepgaande specialisatie in databasemanagementsystemen, gegevensintegriteit en optimalisatie van databaseprestaties. Ze begrijpen complexe databasestructuren, indexering, query-optimalisatie en hebben expertise in het identificeren en oplossen van technische achterstanden op databasegebied.
  • Data-engineers houden zich bezig met het verzamelen, opschonen en transformeren van data, waarbij de focus minder ligt op de diepe optimalisatie en configuratie van de onderliggende databasesystemen.

Configuratie en technologische upgrades

  • Database-experts hebben een scherp oog voor configuratieoptimalisatie en begrijpen de nuances van technologische upgrades. Ze weten hoe ze een verouderde database-infrastructuur moeten moderniseren en welke stappen nodig zijn voor een soepele migratie naar nieuwe technologieën.
  • Data-engineers zijn bekwaam in het ontwerpen en implementeren van gegevenstransformaties, maar mogelijk minder bedreven in het aanpakken van diepgaande configuratie- en upgradevraagstukken op databasegebied.

Capaciteitsplanning en schaalbaarheid

  • Database-experts zijn goed uitgerust om de capaciteitsbehoeften van een organisatie te evalueren en de best passende oplossingen voor schaalbaarheid voor te stellen. Ze begrijpen de complexiteit van het beheren van grote datasets en weten welke tools en services nodig zijn voor een effectieve uitbreiding, tegen zo laag mogelijke cloudkosten.
  • Data-engineers hebben meer de neiging om zich te richten op gegevenstransformaties en -stromen en hebben wellicht minder ervaring met het omgaan met de bredere context van capaciteitsplanning op infrastructuurniveau.

Beheer van technologische complexiteit

  • Database-experts: Het beheren van technologische complexiteit op het gebied van databases vergt diepgaande kennis van verschillende technologieën en systemen. Database-experts hebben ervaring met het omgaan met complexe configuraties, het implementeren van beveiligingsmaatregelen en het optimaliseren van de algehele prestaties.
  • Data engineers zijn vaak meer gericht op het ontwikkelen van gegevenstransformaties en -pipelines, en kunnen minder bekend zijn met de diepgaande technische finesses van databasemanagement.

Samenwerking voor synergie

Terwijl data-engineers onmisbaar zijn voor het bouwen en onderhouden van gegevensstromen en transformaties, kan het ontbreken van specifieke expertise in diepgaande databaseconfiguraties en optimalisatie ervoor zorgen dat organisaties niet alle voordelen benutten van een geavanceerd en efficiënt dataplatform. Een samenwerking tussen data-engineers en database-experts kan een synergetische aanpak opleveren en zorgen voor een alomvattende optimalisatie van het dataplatform.

Conclusie

Het opzetten en implementeren van een dataplatform is een complexe onderneming die technische expertise vereist, naast een holistische benadering van gegevensbeheer. Met een ervaren database-expert aan het roer kan een organisatie niet alleen de technische uitdagingen overwinnen, maar ook een fundament leggen voor toekomstige groei en innovatie in data-analyse. De transformatie gaat verder dan technologie. Het is een reis naar het ontsluiten van het volledige potentieel van gegevens en het creëren van waarde voor de organisatie als geheel.

Meer weten?

Heb je een dataplatform geïmplementeerd of ben je van plan dit te gaan opzetten? Ben je (nog) niet tevreden met de performance, mogelijkheden of maak je je zorgen over je Cloud kosten? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op, we kijken graag met je mee en kunnen je helpen naar een stabiel, schaalbaar en efficiënt dataplatform.