Direct naar content

Van stress naar succes. Is jouw database klaar voor piekbelasting?

Data is het nieuwe goud, daarover schreef Tino al eens een blog. Als je als organisatie het maximale uit je data wilt halen, kun je niet zonder soepel draaiende database. Of het nu gaat om betalingen, voorraadbeheer of bestellingen, alles moet vlot verlopen. Trage laadtijden en crashes kunnen klanten afschrikken en de omzet en je reputatie flink beschadigen. Wat gebeurt er bij een plotselinge piek in verkeer? Is jouw database voorbereid op de drukte van bijvoorbeeld concertkaartverkoop of een groot evenement? In deze blog deelt Edco Wallet, mede-oprichter van OptimaData, enkele waardevolle tips om jouw database piekbestendig te maken.

Edco Wallet

Co-Founder & eigenaar
Edco Wallet - Co-Founder & eigenaar
Van stress naar succes. Is jouw database klaar voor piekbelasting?

Met trage laadtijden jaag je klanten weg

Zeker tijdens drukke periodes – denk aan Black Friday, de kaartverkoop van populaire concerten of grote sportevenementen – is het zaak dat je een goed presterende database hebt. Zo niet, kun je flink in de problemen komen. Wist je dat 40 procent van de mensen afhaakt bij een trage website? Zelfs één seconde extra laadtijd kan leiden tot een daling van 20 procent in conversies. En slechts een handjevol mensen zal nog eens een poging wagen. Daar gaan je – potentiële klanten. En je omzet. Kortom: je database moet in topconditie zijn om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Met deze tips kom je een heel eind.

1. Meet en verhoog je vorige verkeerspiek met 10 procent

Een goede manier om te testen of je databaseomgeving een piek in werkbelasting aankan, is door het verkeer van vorig jaar als basis te nemen en dat met 10 procent te verhogen. Het analyseren van dat historische verkeer geeft je niet alleen een referentiepunt, maar ook inzicht in mogelijke problemen die eerder zijn voorgekomen. Door dat verkeer iets op te schalen, kun je zien of je oplossing bestand is tegen de verwachte groei voor komend jaar. Afhankelijk van je bedrijfsstrategie kun je dezelfde tests herhalen met een nog hogere belasting, bijvoorbeeld met een stijging van 25 of zelfs 50 procent, om zo verschillende scenario’s door te rekenen en optimaal voorbereid te zijn.

2. Ontwikkel een monitoringsplan

Houd je databaseomgeving goed in de gaten, niet alleen tijdens piekperiodes, maar ook ervoor en erna. Let bijvoorbeeld op het aantal query’s, mogelijke vertragingen in query-responstijden en op de belasting en verzadiging van zowel schijf- als CPU-gebruik. Met een solide monitoringsplan kun je mogelijke problemen vroegtijdig signaleren, sterke back-upplannen opstellen en op tijd extra middelen inzetten om een database-crash te voorkomen.

3. Zorg voor voldoende resources en ondersteuning

Een databaseomgeving draait niet alleen om de interactie tussen hardware, software en architectuur met applicaties en webpagina’s. In drukke perioden kan het voor databasebeheerders of -teams overweldigend zijn om steeds opnieuw problemen op te lossen en systeemfouten te verhelpen, vooral in een wereldwijde omgeving waar ‘downtime’ geen optie is. Zorg daarom voor voldoende personeel dat beschikbaar of stand-by is, 24 uur per dag, met de juiste expertise om problemen snel te diagnosticeren en oplossingen effectief uit te voeren.

4. Stel een backup- en recoverystrategie op

Je databaseomgeving staat, de prestaties zijn geoptimaliseerd, de beschikbaarheid is gegarandeerd, en de query’s zijn aangescherpt. Maar zelfs met de beste voorbereiding kan er nog altijd een storing optreden. Als de database onverwacht uitvalt, door welke oorzaak dan ook, komen je applicaties stil te liggen. Daarom is het zaak een solide backup- en recoverystrategie op de spreekwoordelijke plank te hebben liggen. Leg dit proces goed vast en deel het met alle belangrijke betrokkenen. Zo zorg je ervoor dat iedereen de procedures kent en voorkom je dat het hele proces afhankelijk is van één individu.

5. Test regelmatig en simuleer uitvalscenario’s

Test regelmatig hoe jouw databaseomgeving reageert op zware belasting. Zorg dat het systeem reageert zoals verwacht en dat alle betrokkenen volledig op de hoogte zijn van de noodplannen. Verhoog de belasting geleidelijk om de grenzen van je database te verkennen. Simuleer uitvalscenario’s en meet hoe snel het systeem herstelt. Door verschillende scenario’s te doorlopen, kun je er zeker van zijn dat alles soepel blijft draaien wanneer het écht belangrijk is. Het is altijd beter om zwakke plekken in het systeem te ontdekken vóórdat zich een noodsituatie voordoet.

Ben jij klaar voor een onverwachte piekbelasting?

Weet je zeker dat jouw database een plotselinge verkeerspiek aankan? Als je twijfelt, helpen we je graag. OptimaData biedt op maat gemaakte ondersteuning, zodat jouw database altijd op volle kracht draait, ongeacht de werkbelasting. Neem contact op voor meer informatie over een database quickscandatabasesupportcontractenmanaged database services of andere databaseoplossingen. We bouwen samen aan een robuuste databaseomgeving die jouw prestaties garandeert, ook wanneer het er écht toe doet.

Bij OptimaData werken we op z’n Hollands: open, direct en doelgericht. Daarmee zorgen we ervoor dat jouw database de kracht heeft om piekbelastingen te weerstaan.

Neem contact op via onze website of stuur een e-mail naar edco@optimadata.nl.