NL
Direct technisch advies?
Direct een ervaren DBA aan de lijn voor database hulp, support en ondersteuning. We kunnen eventueel direct met u meekijken!035 369 0304
dba@optimadata.nl
Home > Staffing > Staffing landingspagina's > Werken bij OptimaData als DBA en waardering

Ervaringen van medewerkers

 

Thomas Spoelstra aan het woord:

Thomas Spoelstra - Senior DBA Consultant bij OptimaData over zijn stap van groot naar klein

Van groot naar klein

Op 31 december 2019 liep ik de deur uit bij Stater, de laatste dag van een dienstverband van net meer dan 5 jaar. Ik had gemengde gevoelens; enerzijds een brok in mijn keel en anderzijds vlinders in mijn buik. Het gekste is dat deze stap ook niet echt gepland was. Ik had niet zoiets van, “over 5 jaar ga ik op zoek naar een nieuwe baan”. Ik ben (was?) meer iemand van: als ik het naar mijn zin heb en het werk leuk (en uitdagend) is, dan speelt tijd geen rol.

Hoe het begon

Eigenlijk begint dit verhaal 14 jaar terug … Ik werkte bij Worldpay met een paar leuke DBA collega’s. Kon het goed vinden met ze, en zelfs na de tijd bij Worldpay onderhielden wij contact. Van tijd tot tijd belden Martijn en ik met elkaar, of wij deden een bakkie ergens in de buurt. Gewoon bijpraten, waar zijn wij mee bezig, wat zien wij om ons heen gebeuren, waar gaan we heen. Martijn vertelde mij over het bedrijf dat hij heeft opgezet en ergens wilde ik daar op termijn ook deel van zijn.

Eind 2019 kreeg ik een appje van Martijn of ik tijd en interesse had om op de zaak langs te gaan, en kennis te maken met Gerard en Edco, de twee andere oprichters. Een kop koffie kan altijd natuurlijk Het was een meer dan leuk gesprek en kort daarna belde Martijn of wij nogmaals konden ontmoeten. Zo is de bal gaan rollen en besloot ik om de grote stap te nemen om een bedrijf met 1000 medewerkers te verlaten en naar een bedrijf te gaan met een fractie van het aantal medewerkers.

Zo ben ik officieel op 1 januari 2020 gestart bij OptimaData. Echt anders dan bij een groot bedrijf. Het was even ‘wennen’ aan de vrijheid - “geef aan wat voor laptop jij wil hebben”, “Geen Windows, geen punt” – maar voor mij een verademing. Zelf in control, zelf kiezen en op de koop toe, 2 ex-Worldpay collega’s die nu weer directe collega’s zijn geworden.

In de wolken

Mijn vorige werkgever heeft een grote cloud ambitie, om een substantieel deel van haar systemen naar de cloud te brengen en zij zijn er heel langzaam stap voor stap mee aan het starten. Hier ben ik bijna alleen maar in de wolken, bij wijze van spreken. Ik ben in een stroomversnelling terechtgekomen – snel leren, veel tot mij nemen. Iedere dag iets nieuws. Dit geeft voldoening, energie – en aan de eind van de week voel ik ook dat ik toe ben aan een weekend.

The Big Picture

Ik was vice-voorzitter van de OR bij de vorige werkgever en het werk bij de OR vond ik super. Geweldig om op alle vlakken te schakelen. Die ervaring komt nu goed van pas omdat ik nu vaak met klanten en prospects moet overleggen. Klantvragen beantwoorden, klanten adviseren en met klanten meedenken over passende oplossingen. Zicht krijgen op “The big picture”, de vraag achter de vraag. Voor mij als techneut blijft dit een uitdaging om niet direct in alle kleine technisch details te treden, maar eerst overzicht te krijgen.

Ik kreeg vaak de vraag of ik dit niet eng vond om op mijn leeftijd – ik ben immers een vijftig-plusser – van baan te veranderen. Natuurlijk was dit eng maar minder eng dan het gevoel van niet echt in control zijn van mijn eigen toekomst. Ik hoorde ook vaak over zekerheid, en de onzekerheid van een nieuw baan. Voor mij was de zekerheid ook maar een schijnzekerheid, niks meer dan een opzegtermijn.

Van klein naar groots

Ik kan haast niet geloven dat wanneer ik dit nu schrijf, 6 weken na mijn start . Misschien komt het omdat ik mij zo op mijn plek voel hier. Als iemand mij vandaag zou vragen of ik dit weer zou doen, kan ik alleen maar met een volmondig “ja” antwoorden. Heb ik spijt? Ja, maar alleen omdat ik deze stap niet veel eerder heb gezet.

Tot slot, ik ben van klein naar groots gegaan...

Taco Zoetemelk - DBA Consultant bij OptimaData over waardering

Taco Zoetemelk aan het woord:

Werkgever voor DBA's

Sinds het voorjaar van 2017 werk ik voor OptimaData, een bedrijf met (toen ik instroomde) minder dan 8 medewerkers. Daarvoor werkte ik alleen maar voor bedrijven met 100+ medewerkers en daar was het toch allemaal heel anders. Waar ik het over heb? Waardering en persoonlijke betrokkenheid. In de tijd dat ik bij grotere bedrijven werkte, was er ook wel waardering of erkenning, maar op de een of andere manier voelt het nu anders. Vaak kwam de waardering van 1 persoon die toevallig opgemerkt had dat je hard had gewerkt, een moeilijke klus had geklaard of gewoon veel uren ergens in gestoken had. Maar in een bedrijf, waar het succes van het bedrijf van (inmiddels) "maar" 15 man afhangt is dit toch niet het zelfde. Alle successen die behaald worden, hoe klein ook, worden groots gevierd. Alle tegenslagen worden door iedereen gevoeld. De saamhorigheid is enorm en dit vertaalt zich in extra plezier, extra motivatie, extra uitdagingen, extra kennis, kortom veel extra's die ik blijkbaar niet had toen ik bij grotere bedrijven werkte.

Mentaliteit van waarderen

Ik heb deze persoonlijke betrokkenheid en waardering nooit gemist, want ik dacht dat ik altijd voldoende gewaardeerd werd. Nu ik ervaren heb dat het ook anders kan, zou ik het tegen ieder groot bedrijf willen zeggen: ‘Waardeer je werknemers alsof je een bedrijf bent met minder dan twintig medewerkers. Het gaat niet om materiële waardering, maar om de mentaliteit van waarderen. Waardering en erkenning zou een bedrijfsgewoonte moeten zijn die er altijd is en niet af en toe langskomt bij bijzondere gelegenheden of prestaties. Wanneer werknemers gezien worden en een mate van persoonlijke betrokkenheid ervaren bij het bedrijf, zullen ze veel harder voor je werken en meer initiatief nemen om het bedrijf tot een succes te maken. Ze zullen trots zijn op het bedrijf waar ze voor werken, ze zullen veel langer in dienst blijven en ze zullen het bedrijf helpen groeien.

Bernard Verheij aan het woord:

Ik ben nu sinds een half jaar werkzaam bij OptimaData als DBA. In mijn vorige werkzame leven als applicatiebeheerder, applicatieprogrammeur en datamodelleur heb ik altijd te maken gehad met databases, maar mij nooit zo specifiek diep technisch inhoudelijk bezig gehouden met onderhoud en beheer van de database zelf. Toen ik in gesprek raakte met OptimaData en zij mij de kans boden om me te kunnen ontwikkelen tot Multi-platform DBA heb ik me dat geen twee keer laten zeggen.

Nog nooit zoveel geleerd

In januari ben ik enthousiast aan de slag gegaan en kreeg al gelijk een klus waar ik flink mijn tanden in moest zetten. Na jaren als zelfstandige te hebben gewerkt op tijdelijke klussen die een afgerond geheel vormden is het best wel weer even wennen om onderdeel uit te maken van een bedrijf, met een baas die af en toe zegt: “Het moet wel over een uur klaar zijn”;-).  Even overleggen waar je mee bezig bent, wat je volgende stappen zijn en afstemmen met je collega’s.

Maar dat nu maakt het werken bij OptimaData juist gelijk ook zo leuk! Er is een ongekende hoeveelheid kennis en expertise in huis waar je uit kunt putten. De opdrachten zijn divers en mijn collega’s vinden het leuk om hun kennis te delen, ze kijken ook niet verstoord op als je af en toe (niet te vaak natuurlijk) een domme vraag stelt! Ik voelde mij meteen welkom! Dit werkt natuurlijk inspirerend! Ik kan wel zeggen dat ik nog nooit in zo’n korte tijd zoveel heb geleerd als bij OptimaData en het mooie is ook nog dat leren juist wordt gestimuleerd!

 

Samen optrekken

Er heerst een no-nonsense cultuur, waar hard wordt gewerkt en men ook iets van je verwacht, maar daar staat tegenover dat er ook tijd is om te sparren, met elkaar van gedachten te wisselen, meetups en congressen te bezoeken in binnen en buitenland en op kantoor van tijd tot tijd een lekker potje te darten, te genieten van een lekkere verzorgde lunch, te lachen, een biertje te drinken (of fris), en een pizza te eten tijdens de kwartaal bijeenkomst of een bedrijfsuitje.

Wil je dit ook ervaren? Bel of mail ons als je meer wilt weten of kom eens met ons praten. Uiteraard mag je ook vrijblijvend contact opnemen met Taco of Bernard, als je hun verhaal zelf wilt horen of een vraag hebt aan ze.

Vacatures

Contact
Ik wil ook gewaardeerd worden

Ik wil graag weten hoe OptimaData mijn ambities kan versnellen

Vul hier je telefoonnummer in en wij zullen je zo snel mogelijk terugbellen. Of neem zelf contact op.

Neem zelf contact op

LAAT HIER UW VRAAG ACHTERSTEL UW VRAAG
Consultant

Sorry

Op dit moment is er niemand online. Laat uw gegevens hier achter, dan nemen wij contact op.

Bedankt

Bedankt voor de informatie, we nemen snel contact met u op.
Optimadata gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.